[lwptoc]
قهوه فوری جایگزینی مناسب و راحت برای قهوه آسیاب شده است. فقط کافی است، مقداری از این نوع قهوه را در لیوان آب داغ خود بریزید. پس از چند لحظه، قهوه شما آماده خواهد شد. به این ترتیب، میتوانید در صبح زود، به راحتی یک فنجان قهوه برای خود آماده کنید.
قهوه فوری از دم کردن و خشک کردن تفالههای قهوه درست میشود. دانههای قهوه در ابعاد بسیار ریز آسیاب شده و سپس با آب مخلوط میشوند. در نتیجه این کار مایعی شبیه به شربت به وجود میآید. این مایع یا منجمد شده یا به وسیله هوای داغ، خشک میشود. در نهایت، کریستالهای کوچکی برای بستهبندی و توزیع نهایی، تولید میشوند.
شما میتوانید قهوه فوری را از اکثر سوپرمارکتها خریداری کنید. همچنین میتوانید این محصول را در خانه و با استفاده از روش دم کردن قهوه، آماده کنید. اگر میخواهید با روش تهیه و مواد تشکیل دهنده این قهوه آشنا شوید، بهتر است ادامه مقاله را دنبال کنید.
برای تهیه قهوه فوری به چه موادی نیاز داریم؟
دقیقاً مثل قهوه معمولی، تنها ماده خام موجود در قهوه فوری، دانه قهوه است. در فرایند ساخت این محصول از آب، هوا، کربن دی اکسید و گاز نیتروژن استفاده میکنند. تفاوت اصلی این قهوه با قهوه معمولی در ترکیبات تنوع قهوه مصرفی است.
قهوه فوری معمولا از قهوه روبوستا تهیه میشود. این در حالی است که برای تهیه قهوههای معمولی، از قهوه عربیکا استفاده میکنند. قهوه عربیکا نرمتر، اسیدیتر میوهایتر است. این در حالی است که طعم قهوه روبوستا تلخ و کمی میوهای است. عربیکا در بین دوستداران قهوه، معمولاً طرفدار بیشتری دارد.
متاسفانه قهوه فوری معمولاً با دانههای روبوستا با کیفیت پایین تهیه میشود. شرکتهای ساخت قهوه در فرایند تولید پودر این نوع قهوه، از دستگاههای مختلفی استفاده میکنند. برای مثال، دستگاههای زیر در یک شرکت ساخت قهوه مورد استفاده قرار میگیرند.
- دستگاه مخصوص برشته کردن قهوه
- دستگاه پوست گیری قهوه
- دستگاه سورتینگ دانههای قهوه
- دستگاه آبگیری پودر قهوه
مراحل تهیه قهوه فوری برای دم کردن
به طور کلی، برای تهیه قهوه فوری وجود دارد. این دو روش عبارتند از:
- خشک کردن انجمادی
- خشک کردن با اسپری هوای داغ
هر دو روش در انبار انجام میشوند. البته قبل از رسیدن به مرحله خشک شدن، باید حبوبات را آماده کنند.
برداشت
دانههای روبوستا که برای تهیه قهوه فوری مورد استفاده قرار میگیرند، در آفریقا، اندونزی آسیا رشد میکنند. این دانهها از گیاه کانفورا به وجود میآیند. سپس جمع آوری شده به قهوههای فوری تبدیل میشوند. پس قهوه فوری نیز، نوعی قهوه واقعی است. دلیل اصلی عدم استفاده از قهوه عربیکا، گرانتر بودن آن است. این نوع قهوه، بیشتر برای قهوههایی که دم گذاشته میشوند، مورد استفاده قرار میگیرد.
جداسازی و پوست گیری دانههای قهوه
برخی از شرکتهای تولید کننده قهوه فوری، دانههای قهوه را پوست میگیرند. با این کار ضایعات و لایه اضافی قهوه، از آن جدا میشود. این کار ممکن است بیشتر از ۸ ساعت طول بکشد. ابتدا باید دانهها شسته شوند و سپس پوست آنها جدا شود. زمانی که دانههای قهوه کاملاً خشک شدند، باید آنها را برشته کرد.
برشته کردن دانههای قهوه فوری
در مرحله بعد از آماده سازی قهوه فوری، باید دانههای روبوستا را برشته کرد. در این مرحله دانههای قهوه، در دستگاه مخصوص برشته کردن، قرار میگیرند. دمای این دستگاهها معمولاً بین ۱۸۰ تا ۲۳۰ درجه سانتیگراد است. پس از گذشت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه، هها از دستگاه خارج میشوند. سپس باید آنها را تا دمای ۴۰ درجه سانتیگراد، خنک کرد. عملیات خنک سازی برای اطمینان است عدم پخت بیشتر دانههای قهوه انجام میشود. همچنین به دانهها کمک میکند، تا طعم بیشتری بگیرند.
پودر کردن قهوه فوری
در مرحله بعد، باید قهوه فوری را آسیاب کرد. این عملیات با استفاده از آسیابهای سریع و تیغههای صنعتی انجام میشود. البته برخی کارخانهها برای پودر کردن قهوه از آسیاب غلتکی صنعتی استفاده میکنند. این دستگاهها، قهوه را به پودری ریز تبدیل میکنند. در این مرحله عطر و طعم دانههای قهوه آزاد میشود. سپس گاز نیتروژن به قهوه آسیاب شده تزریق میشود تا عطر آن در طولانی مدت حفظ شود.
دم کردن قهوه فوری
در مرحله بعد از آماده سازی قهوه فوری، دانههای پودر شده به کمک آب در ماشینهای صنعتی مخصوص فیلتر میشوند. با این اقدام کربوهیدراتها و سایر ترکیبات از قهوه استخراج میشوند. با تکمیل این فرایند، پودر قهوه به عصارهای شربتی تبدیل میشود. در نتیجه طعم آن آزاد خواهد شد. به خاطر انجام این مرحله است که نیازی به دم کردن قهوه فوری ندارید.
خشک کردن
تفاوت اصلی انواع مختلف قهوه فوری، در نحوه خشک کردن آنها است. به طور کلی به طور کلی، دو روش اصلی برای خشک کردن قهوه وجود دارد. ابن روشها عبارتند از:
- خشک کردن از طریق اسپری
- خشک کردن از طریق انجماد
خشک کردن از طریق اسپری
در این روش خشک کردن قهوه فوری، عصاره شربت با هوای گرم و خشک اسپری میشود. به این ترتیب، آب موجود در شربت تبخیر شده و قهوه به کریستالهایی تبدیل خواهد شد. این کریستالها خشک و کوچک بوده و شبیه به دانههای ماسه هستند. پس از این مرحله، میتوان قهوه را برای توزیع، بسته بندی و مهر و موم کرد.
خشک کردن از طریق انجماد
در این روش دانههای قهوه فوری سرد شده و منجمد میشوند. سپس این قطعه منجمد شده را خرد میکنند تا به دانههای کوچکتری تبدیل شود. گرانولها به دستگاه خلاء خشک فرستاده میشوند. در این دستگاه مقداری یخ پخش شده و در نهایت دانههای ریزی باقی میمانند. این دانهها همان قهوه فوری هستند. اکنون همه چیز برای بسته بندی قهوه آماده است.
تفاوت قهوه فوری با قهوه آسیاب شده در چیست؟
اگر دانههای قهوه فوری، مثل قهوه معمولی به پودر تبدیل شوند، تفاوت آنها را متوجه میشوید. در واقع شما میتوانید، قهوه معمولی را به صورت دانه کامل یا پودر، خریداری کنید. این در حالی است، که نمیتوانید از قهوههای معمولی به روش آماده سازی قهوههای فوری استفاده کنید. در واقع قهوههای آسیاب شده ابتدا باید دم گذاشته شوند. قهوههای فوری در فرایند تولید دم میشوند. بنابراین فقط با یک لیوان آب داغ میتوان این قهوهها را استفاده کرد.
هم قهوه فوری هم قهوههای آسیاب شده، از دانههای قهوه طبیعی درست میشوند. با این حال برای درست کردن قهوههای فوری، از قهوه روبوستا استفاده میکنند. این در حالی است که قهوه معمولی با دانههای عربیکا درست میشود.
چطور قهوه فوری خود را آماده کنیم؟
شما میتوانید قهوه فوری را در خانه نیز درست کنید. البته بدیهی است که کیفیت قهوه خانگی به اندازه مجموعههای تولیدی، خوب نیست. در کارخانهها از دستگاههای صنعتی برای درست کردن این نوع قهوه، استفاده میکنند. در خانه این ابزارها قابل استفاده نیستند. البته راههایی وجود دارند که بتوانید این نوع قهوه را در خانه نیز درست کنید. مراحل سادهای پیش روی شماست. برای این کار فقط به مواد زیر نیاز دارید.
- دانههای قهوه دلخواه
- یک آسیاب با قابلیت تنظیم اندازه
- یک الک
- یک ظرف دربسته برای نگهداری قهوه
روش آماده سازی قهوه در خانه
۱. دانههای قهوه انتخابی را در آسیاب بریزید. شما میتوانید، یک پیمانه قهوه را آسیاب کنید. البته برای درست کردن قهوه فوری، بهتر است از مقدار بیشتری دانه قهوه استفاده کنید.
۲. دانههای قهوه را در بهترین اندازه آسیاب کنید. بهتر است سرعت آسیاب خود را زیاد کنید. به این ترتیب قهوه آسیاب شده شما، شبیه پودر اسپرسو خواهد شد.
۳. دانههای آسیاب شده را الک کنید. بهتر است از یک الک با فیلتر مناسب استفاده کنید. بهترین گزینه برای شما استفاده از صافی قهوه است. پس از الک، برخی دانهها از فیلتر عبور نمیکنند.
۴. دانههای باقیمانده در الک را به آسیاب برگردانید. سپس این دانهها را دوباره آسیاب کنید. این کار را تا جایی ادامه دهید که دیگر، چیزی برای آسیاب کردن باقی نمانده باشد.
۵. گرانولها را در یک ظرف دربسته نگهداری کنید. بهتر است آن را در جایی خشک و به دور از نور آفتاب قرار دهید.
برای استفاده از این قهوه فوری، علاوه بر مخلوط کردن با آب جوش، باید مراحل دیگری را نیز طی کنید. برای مثال، قبل از ریختن این قهوه در آب جوش، باید اجازه دهید آب کمی خنک شود. سپس از این آب برای دم کردن تفاله قهوه استفاده کنید. در واقع این کار، شبیه به آماده سازی قهوه ترک است.
یک نکته جالب توجه در مورد تهیه قهوه فوری
نکته بعدی این است که باید اجازه دهید قهوه فوری، چند دقیقه قبل از نوشیدن استراحت کند. یعنی باید به قهوه زمان بدهید تا در آب حل شده و به اصطلاح دم بکشد. در واقع این آب داغ میتواند باعث دم شدن قهوه شود. با استراحت دادن به قهوه، باعث آزادسازی طعم آن در آب میشوید. سپس شما میتوانید مقداری خامه، شیر یا شکر به لیوان خود اضافه کنید. در این روش، تفالههای قهوه به ته فنجان میروند. پس بهتر است از خوردن آنها اجتناب کنید.
همچنین میتوانید، بعد از دم کشیدن قهوه در آب داغ، آن را از یک فیلتر عبور دهید. به این ترتیب تفالههای قهوه الک شده و از لیوان شما خارج میشوند.
آیا قهوههای فوری از قهوه معمولی سالمتر هستند؟
خیر، قهوه فوری سالمتر از قهوه معمولی نیست. این نوع قهوه کافئین کمتری دارد. در عین حال میزان آکریل آمید آن بیشتر است. آکریل آمید، یک ماده شیمیایی مضر است که در دانههای قهوهای که در دمای بالا برشته میشوند، وجود دارد.
قهوه فوری نیز مانند تمام مواد غذایی، مزایا و معایبی دارد. البته در مقایسه با قهوههای معمولی معمولاً ناسالمتر است. بزرگترین نگرانی، میزان آکریل آمید موجود در آن است. این ماده اثرات منفی مختلفی روی بدن میگذارد. طبق گزارش برنامه ملی سم شناسی، آکریل آمید باعث افزایش سلولهای سرطانی خواهد شد.
طبق بررسیها میزان آکریل آمید موجود در قهوه فوری، دو برابر قهوه معمولی است. به طور کلی سیب زمینی سرخ کرده قهوههای فوری، شامل بیشترین میزان آکریل آمید هستند. البته میزان کافئین موجود در قهوههای فوری، کمتر است. بنابراین این نوع قهوه از نظر میزان کافئین، سالمتر است. وجود کافئین بالا در قهوه باعث مشکلات زیادی خواهد شد. افرادی که روزانه بیش از ۴ فنجان قهوه مصرف میکنند، با مشکلات زیر مواجه خواهند شد.
- بیخوابی
- سردرد
- تپش قلب
- لرزشهای عضلانی
- تحریک پذیری بالا
قهوه فوری، به طور طبیعی حاوی کافئین کمتری است. بنابراین اگر به نوشیدن چند فنجان قهوه در طول روز نیاز دارید، بهتر است از این نوع قهوه استفاده کنید. با این حال، نوشیدن زیاد این نوع قهوه نیز میتواند برای شما مضر باشد. پس اگر میخواهید مصرف کافئین خود را کاهش دهید، بهتر است قهوه کمتری بنوشید. همچنین میتوانید از قهوههای بدون کافئین استفاده کنید.
چرا قهوه فوری محبوب نیست؟
قهوه فوری معمولاً در بازار محبوب نیست. دلیل عدم استقبال از این نوع قهوه، نداشتن طعم و عطر زیاد است. این قهوهها در مقایسه با انواع معمولی، کیفیت پایینتری دارند. به علاوه طعم و بوی قوی قهوه معمولی را نیز ندارند. از طرفی طیف زیادی از قهوه دوستان، به دلیل جذب کافئین این نوشیدنی را مصرف میکنند. این در حالی است که قهوه فوری کافئین زیادی ندارد. پس برای این قشر از افراد، مناسب نیست.
که برای درست کردن قهوه فوری استفاده میشوند، از نوع روبوستا هستند. این در حالیست که قهوههای معمولی از دانههای با کیفیت عربیکا ساخته میشوند. به هر حال، اگر مجبور هستید قهوه خود را به سرعت آماده کنید، قهوههای فوری برای شما بهترین گزینه هستند.
خلاصه مطلب
قهوه فوری از دانههای قهوه آسیاب شده به وجود میآید. این قهوهها در فرایند تولید ممکن است منجمد یا اسپری داغ شوند. به این ترتیب، عملیات دم گذاشتن، در طول فرایند تولید انجام میشود. این یکی از تفاوتهای قهوههای فوری با قهوههای معمولی است. تفاوت دیگر این است که برای درست کردن قهوههای فوری، از قهوه روبوستا استفاده میکنند. این در حالی است که برای قهوه معمولی، ازدانههای با کیفیت عربیکا استفاده میشود.